De Kapel

In een katholieke school mocht een kapel, waar zorgvuldig gewaakt werd over het zieleheil van de leerlingen, niet ontbreken! Minstens tot na de Tweede Wereldoorlog speelde deze ruimte een centrale rol. De modernisering van de school bracht ook een modernisering van de Kapel met zich mee. Behalve voor de steeds sporadischer wordende missen, werd ze ook al wel eens gebruikt voor een boekenbeurs of door leerlingen die er eens een (zelfgemaakt) toneelstukje op wilden voeren.
In haar laatste jaren, wanneer het College uit haar voegen aan het barsten was, werd ze zelfs herbestemd tot refter!

Toch blijft het een imposante ruimte met een akoestiek die ooit bedoeld was om de preken van de priesters door de kapel te laten weerklinken, en die nu de mooiste klassieke muziek tot haar recht kan brengen.

Zicht naar het podium toe, met links de deur die naar de voormalige sacristie leidt en in het midden, de nis waar vroeger het hoofdaltaar stond.

De Kapel in cijfers

De Kapel is een ruimte van 8,5 meter breed (*). Van aan de ingang tot aan het podium, is ze 17 meter diep.
Langs de zijkanten is het podium 3 meter diep. Ongeveer in het midden is er een nis, waar vroeger het hoofdaltaar stond. Deze nis heeft twee rechte muren van 3 meter diep, en een boog van 1,5 meter diep. In de muur links van de nis, leidt een dubbele deur naar de vroegere sacristie.
We schatten de hoogte van de kapel voor het podium op 8 meter. Het plafond van het podium is 6 meter hoog.

De Kapel in oude foto's

In het boek Honderd Tiense Collegejaren 1888-1889 - 1988-1989 van Mark Stijnen, vonden we een aantal oude foto’s van de Kapel terug die op deze site zeker niet mochten ontbreken. 
Klik op de iconen hieronder voor een grotere afbeelding.


(*) Alle afmetingen zijn lichtjes naar beneden afgerond.

© Klassiek in de Kapel 2019/2020