Kruimels
Datum
- 01-02-25
Tijd
- 20:00 - 21:30
Deuren openen 30 minuten voor het concert.
Locatie
Website
https://www.klassiekindekapel.be/locaties/sint-gorgoniuskerk-in-hoegaarden/Met Kruimels volgen we, samen met het barokensemble Kapellmeister, niemand minder dan Johann Sebastian Bach op zijn 450km lange voettocht van Arnstadt naar Lübeck om er in de leer te gaan met de toenmalige grootmeester van het orgel, Dietrich Buxtehude.
In de voorstelling Kruimels van Kapellmeister gaan barokmuziek, woord en live electronics een spannend gesprek met elkaar aan over verdwalen: in de verhalen van Mona Thijs passeert een sliert figuren die elk op een eigen manier verdwaald zijn, de schrijfster op kop. Muzikant Orlan Ghekiere creëert een elektronisch soundscape met field recordings die hij maakte op tochten zonder eindbestemming. Barokensemble Kapellmeister brengt werk van Buxtehude, Telemann, J. S. Bach en Schmelzer: muziek waarin de zoekende voetstappen van de jonge Bach echoën, die een staptocht van honderden kilometers ondernam, dwars door de Duitse bossen, op weg naar zijn grote voorbeeld Buxtehude. Kruimels zoekt het punt op waarop je rond je kijkt, een vreemde vogel hoort en denkt: ik ben verdwaald, en hoe erg is dat eigenlijk?
Voor J.S. Bach bestonden er geen grenzen om zijn voorbeeld Buxtehude te ontmoeten. Van
deze Noord-Duitse meester klinkt de affectvolle triosonate in a. Ook figuurlijk verlegde Bach
grenzen in het triosonate-genre: hij wijzigde de rol van de klavecinist van begeleidend naar
solistisch, met de rechterhand als evenwaardige partner van de viool en met viola da gamba
‘naar believen’. Zijn bundel van 6 sonates in deze combinatie behoort tot de topstukken van
de kamermuziek! Kapellmeister vertolkt hieruit de laatste en meest zonnige sonate.
De reiziger en veelschrijver Telemann vormt met een galantere, toegankelijke schrijfstijl een
interessante brug tussen deze werelden: een Parijse wenk, Italiaanse vurigheid, een Poolse
dans: Telemann kon het allemaal.
Met de Ciaconna van Schmelzer is het heerlijk wegdromen bij de mooiste bladzijden uit de
‘slaapkamermuziek’ van Keizer Leopold I.
Meer info en tickets vindt u hier: https://www.klassiekindekapel.be/klassieke-concerten-in-hoegaarden-en-tienen/kruimels/
Artiesten / Ensemble
-
Beniamino PaganiniKlaviorganum, muzikale leiding
Beniamino Paganini (°1994) is een gepassioneerde traversospeler, klavecinist, ensemble leider en muziekleerkracht. Door de Belgische Muziekpers werd hij uitgeroepen tot Jonge Musicus van het jaar 2020 en Klara selecteerde hem in 2021 als één van de Twintigers.
Hij ontving zijn masterdiploma’s voor Traverso (2016), Klavecimbel (2017), Maestro al Cembalo (2019) en bachelordiploma Musicologie (2018), allen met grote onderscheiding. Beniamino is oprichter en, samen met Nele Vertommen, artistieke leider van Musica Gloria, waarmee ze concerteren voor organisaties als Klara, AMUZ, Bozar, Musica Antica en Concertgebouw Brugge.
Verder werkt hij samen met vele andere ensembles zoals Il Gardellino (Jan De Winne en Marcel Ponseele), Scherzi Musicali (Nicolas Achten), B’Rock en La Petite Bande (Sigiswald Kuijken). -
Nele VertommenHobo, blokfluit, muzikale leiding
Nele Vertommen werd geboren in 1999 en begon op haar veertiende met haar studie barokhobo. Op haar vijftiende studeerde ze aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel in de klas van Marcel Ponseele. Na een jaar in Den Haag, waar ze zowel barokhobo als blokfluit studeerde, rondde ze haar bachelor af met de hoogste onderscheiding. Na haar terugkeer in België voltooide ze ook haar masteropleiding in Brussel met de hoogste onderscheiding en ontving ze een prijs van de Horlait Dapsens Foundation. Nele Vertommen geeft concerten met verschillende ensembles zoals Il Gardellino, A Nocte Temporis, La Chapelle Harmonique, Collegium Marianum, Gli Angeli Genève en Concerto Köln. In 2021 werd ze door het Belgische Festival Klara geselecteerd om deel uit te maken van het programma »Twintig muzikanten van in de twintig«. Sinds enkele jaren werkt ze samen met haar partner Beniamino Paganini aan de ontwikkeling van het ensemble Musica Gloria. In 2021 nam ze voor het eerst deel aan een concours – de International Telemann Competition in Magdeburg – en won daarmee de eerste prijs.
-
Evan Buttarcello
Evan Buttar heeft een gevarieerde en internationale carrière als uitvoerend musicus op zowel de barokcello als de viola da gamba. Hij heeft opgetreden met groepen als het Orkest van de Achttiende Eeuw, Le Concert des Nations, Ensemble Zefiro, PRJCT Amsterdam en Wrocław Baroque Orchestra, en speelt regelmatig met verschillende ensembles, waaronder het Luthers Bach Ensemble, Musica Gloria, Das Neue Mannheimer Orchester en het Butter Quartet, een historisch geïnformeerd strijkkwartet waarvan hij een van de oprichters is. Zijn kamer- en orkestervaringen hebben hem op internationale podia gebracht op talloze festivals, waaronder het Utrecht Early Music Festival, het MA Festival Brugge, Mozartfest Würzburg, Festival Berlioz, Chopin and his Europe Festival, het Innsbruck Festival of Early Music, de Beethoven Academy in Wrocław en de String Quartet Biennale Amsterdam.
Evan begon op jonge leeftijd met muziek maken in Vancouver, Canada. Na het behalen van een bachelordiploma moderne cello aan de Universiteit van Ottawa in 2014, inspireerde zijn fascinatie voor historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijken hem om naar Nederland te verhuizen, waar hij momenteel woont. Daar behaalde hij in 2016 een masterdiploma barokcello bij Jaap ter Linden aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag en datzelfde jaar begon hij daar aan een tweede masterstudie op de viola da gamba bij Mieneke van der Velden en Philippe Pierlot, die hij in 2018 afrondde.
Evan bespeelt een barokcello van Jakob Weiss (ca. 1745) die hij genereus in bruikleen heeft gekregen uit de collectie van het Nederlands Muziekinstrumenten Fonds.
-
Pieter De Praeterecontratenor
Pieter De Praetere is een Belgische contratenor. Als solist legt hij zich vooral toe op barokmuziek. Daarnaast is hij een veelgevraagde figuur in het muziektheater.
Pieter is geboren in een muzikale familie. Op zijn 10de gaat hij stemvorming volgen bij Pascal Devreese in Ronse. Op zijn 16de trekt hij naar countertenor Steve Dugardin in Antwerpen. Tijdens zijn studies Literatuurwetenschappen aan de Universiteit Gent volgt hij les bij Hilde Coppé. Kort daarna trekt hij naar het Koninklijk Conservatorium Brussel bij Lena Lootens.
Als solist heeft Pieter een stevig repertoire opgebouwd. Zo vertolkt hij solistenrollen in Messiah van Händel, Stabat Mater van Pergolesi, Gloria van Vivaldi en een aanzienlijk aandeel van cantates, motetten en oratoria van J.S. Bach. Hiermee staat hij op binnen- en buitenlandse podia. Pieter zingt o.a. met de orkesten Musica Gloria, Il Gardellino, B’Rock, BachPlus, Apotheosis … Met Beniamino Paganini en Nele Vertommen van ensemble Musica Gloria werkt hij al enkele jaren intens samen. Samen brachten ze al enkele succesvolle Europese tournees tot stand. In 2020 namen zij muziek op van Vivaldi en Purcell die goed onthaald werd bij het publiek en in de media. Ook dit seizoen staan zij samen op binnen – en buitenlandse podia en in de opnamestudio.
In 2024 debuteert Pieter in de opera: in de Reaktorhalle in München zingt hij een hoofdrol in de operacreatie ‘Invitation to a Beheading’ van regisseur Maria Chagina en componist Leon Zmelty. Met het festival Midsummer Mozartiade en Orchestre Royal de Wallonie zingt hij de rol van Farnace in Mozarts ‘Mitridate, Re di Ponte’ in Brussel, Mons en Namur.Naast zijn werk als klassiek zanger is Pieter een veelgevraagd figuur in het Vlaamse theaterlandschap. Zijn rol in de epische volksopera ‘Wij, De Verdronkenen’ op Wintervuur Antwerpen, het Oerol Festival (Nederland), Marstal (Denemarken) en Theater aan Zee Oostende bleef niet onopgemerkt. Met Muziektheater Broder toert hij al jaren door België met poëtische familievoorstellingen met en over klassieke muziek (Franzerl, Babushka, Seaking…)
Organisator
Klassiek in de Kapel
Website
https://www.klassiekindekapel.beAndere organisatoren
-
Musica Gloria
-
Email
beniamino.paganini@icloud.com -
Website
https://beniaminopaganini.com
Met dank aan
-
Kerkraad Zone Sint-Catharina Hoegaarden
Dit is een benefietconcert. De opbrengst gaat integraal naar het goede doel. Om die reden maken we geen onderscheid in de ticketprijs op basis van het aantal personen in uw groep en is er ook geen Early Bird prijs voorzien.
Nadat u het aantal tickets heeft ingegeven, kan u in een volgende stap, uiteraard volledig vrijblijvend een extra donatie doen.
Wij en het doel dat we met dit concert steunen zijn u alvast dankbaar voor uw bijdrage.
Meer weten over wat er gebeurt met de gegevens die u ingeeft tijdens uw bestelling? Lees ons Privacybeleid.