Warning: A non-numeric value encountered in /customers/c/6/e/klassiekindekapel.be/httpd.www/wp-includes/media.php on line 467
Arcangelo Corelli

Arcangelo Corelli (1653-1713)

Arcangelo Corelli
Concerten met muziek van Arcangelo Corelli
No event found!

Enkele weken na het overlijden van zijn vader, naar wie hij werd genoemd, werd de violist en componist Arcangelo Corelli op 17 februari 1653 geboren in het kleine stadje Romagna. Hij stamde af van een zeer welgestelde familie die al sinds het begin van de 16de eeuw een belangrijke landeigenaar was is zijn geboortestreek.

Veel over de jeugd en muzikale vorming van Corelli is er niet geweten. Hij zou, volgens één bron, zijn eerste muzieklessen gekregen hebben van een pastoor in een naburige stad. Rond zijn 13de, in 1666 -maar het kan ook enkele jaren later geweest zijn-, zou hij naar Bologna getrokken zijn, waar hij vioollessen volgde, vermoedelijk onder meer bij Giovanni Battista Bassani, maar heel zeker is dat niet. Het feit dat de viool zijn voornaamste en wellicht enige instrument was, en het vermoeden dat de bijnaam Il Bolognese op hem zou kunnen slaan, lijken zijn banden met de vioolschool in Bologna te bevestigen.

Rond 1675 duikt Corelli op in Rome als violist op verschillende concerten. Het volgende jaar speelde hij al tweede viool in de San Luigi dei Francesi kerk. Zijn faam groeide heel snel in Rome, wat hem de aandacht opleverde van enkele machtige families en kerkvorsten, waaronder de kardinalen Pamphilj en Ottoboni, beiden sterk gelinkt aan de grote pauselijke families van die tijd.

Arcangelo Corelli
Arcangelo Corelli in 1697

Hoewel Corelli voornamelijk als violist zeer actief was, is hij ook als componist zeker niet te onderschatten en drukte hij zijn stempel op de late barokmuziek. Componisten zoals Bach, Vivaldi en zeker Händel lieten zich in meerdere of mindere mate inspireren door de werken van Corelli. Dit is onder meer duidelijk in de concerti grossi, een genre dat vooral onder Corelli populair werd, en dat ook door Händel werd opgepikt.

Zijn focus op de viool in zijn eigen composities werd door andere componisten gevolgd, en maakte van dit instrument één van de hoofdrolspelers in de verdere ontwikkeling van de Westerse klassieke muziek.

Ook op de verdere evolutie van de sonata en het concerto had Corelli een zeer sterke impact en hij kan dan ook terecht beschouwd worden als één van de spilfiguren in de late barokmuziek.

Corelli bleef tot op het einde van zijn leven de steun van de Romeinse aristocratie en de clerus genieten. Hij overleed op 8 januari 1713 en werd begraven in het beroemde Pantheon in Rome.

(Bron: Wikipedia)