fbpx
Arvo Pärt

Arvo Pärt (°1935)

Arvo Pärt werd op 11 september 1935 geboren in Estland. Op zijn zevende begon hij muzieklessen te volgen en zijn eerste eigen composities volgden reeds in zijn tienerjaren. 

In 1954 schreef hij zich in aan het conservatorium van Tallinn. Onderbroken door de militaire dienstplicht, studeerde hij af aan het conservatorium in 1963. 

Reeds tijdens zijn studiejaren haalde Pärt zich de wrevel van de Sovjet-autoriteiten op de nek omdat hij “te open stond voor buitenlandse invloeden”. Pärt had bij het schrijven van zijn werk Nekropol in 1960 namelijk geëxperimenteerd met een nieuwe stroming in de muziekcompositie: het serialisme en de twaalftoonstechniek. Het was niet de laatste keer dat de autoriteiten zijn werk veroordeelden. Met Credo, dat hij in 1968 uitbracht, schreef de diep gelovige Pärt zijn eerste openlijk religieuze compositie, wat resulteerde in een officieuze censuur. Tot halverwege de jaren ’70 componeerde hij nog amper en richtte zich in de plaats daarvan op de studie van middeleeuwse en renaissance muziek.

In 1980 krijg hij eindelijk de toelating om, samen met zijn vrouw en twee kinderen, het land te verlaten. Hij vestigde zich aanvankelijk in Wenen, waar hij het Oostenrijks staatsburgerschap kreeg, om in 1981 naar Berlijn te verhuizen. Het zou tot het begin van de 21ste eeuw duren, lang na de val van het Sovjet-regime, vooraleer hij naar Estland terugkeerde.

Arvo Pärt
Arvo Pärt in 2008

Pärt’s vroegere werk sluit aan bij de neo-classicistische stroming waar onder meer Prokofiev en Bartok de grootmeesters waren. Door zijn interesse in middeleeuwse gezangen en renaissance polyfonie besloot hij echter terug te keren naar een muziekvorm met minder franje. Hierdoor sloot hij niet alleen aan bij de minimalistische stroming, hij bracht binnen die stroming ook een eigen genre op gang: het mystieke of religieuze minimalisme. Met een ogenschijnlijk eenvoudige samengang van melodie en begeleiding zonder franje, wekt Pärt een sfeer op van bezinning en rust. Niet voor niets staat zijn Spiegel im Spiegel al jaren in de top-3 van de Klara top 100.

(Bron: Wikipedia)