fbpx
Joaquin Rodrigo, componist van het Concierto d'Aranjuez

Joaquìn Rodrigo (1901-1999)

Joaquin Rodrigo was een Spaanse componist uit de 20ste eeuw die vooral bekend werd dankzijt zijn Concierto d’Aranguez.

Hij werd geboren in Sagunta (Valencia) op 22 november 1901. Op zijn derde kreeg hij difterie en  werd hij, als gevolg daarvan, blind. Dit hield hem echter niet tegen om op zijn achtste muziek te studeren, waarbij piano en viool centraal stonden. Vanaf zijn 16de studeerde hij harmonie en compositieleer. 

Hij trok naar Parijs om daar onder Paul Dukas verder te studeren aan de Ecole Normale de Musique, waar hij zich verder bekwaamde in de musicologie.

In 1923 publiceerde hij zijn eerste eigen werk voor viool en piano. Dat zelfde jaar componeerde hij het orkestrale Juglares, dat in 1924 in Valencia in première zou gaan. Verschillende andere composities volgden elkaar op in de loop der jaren, en daarbij zou de (Spaanse) gitaar een steeds belangrijker rol gaan spelen.

Joaquin Rodrigo, componist van het Concierto d'Aranjuez
Joaquin Rodrigo

Doorbraak en erkenning als componist

In 1947 werd Rodrigo professor in de muziekgeschiedenis aan faculteit Wijsbegeerte en Letteren van de Complutense universiteit van Madrid, waar de Turkse componiste Yüksel Koptagel één van zijn meest bekende studenten zou zijn.

Hoewel hij heel wat muziekstukken schreef, staan die bijna allemaal in de schaduw van zijn beroemdste werk, het Concierto d’Aranjuez dat hij in 1939 in Parijs componeerde voor de gitarist Regino Sainz de la Maza. Vooral het adagio behoort tot één van de meest herkenbare stukken uit de 20ste eeuwse Spaanse klassieke muziek!

Door het succes en de bijzondere aard van dit concerto, werd Rodrigo een veelgevraagd componist. Tal van musici vroegen hem om ook voor hen en hun instrument te schrijven. Tussen deze musici vinden we namen van verschillende beroemde solisten zoals fluitist James Galway en cellist Julian Lloyd Weber.

Rodrigo kreeg voor zijn oeuvre en vooral voor zijn bijdrage aan het uitdragen van de Spaanse muziek cultuur heel wat onderscheidingen. Zo werd hij in 1991 tot de adelstand verheven en werd hij de eerste Markies van de Tuinen van Aranjuez. Hij overleed op 6 juli 1999 op 97-jarige leeftijd en werd begraven op de begraafplaats van … Aranjuez.

Meer lezen ...

Aranguez, waar Rodrigo zijn beroemde Concierto de Aranjuez aan wijdde.

Concierto de Aranjuez

(Bron: Wikipedia)