Ligeti, György (1923-2006)

De Hongaars-Oostenrijkse componist György Ligeti werd op 28 mei 1923 geboren in het Roemeense Tamaveni. Hij kreeg zijn eerste formele pianolessen op zijn dertiende, maar bracht reeds op zijn veertiende zijn eerste eigen compositie uit, in de stijl van Edvard Grieg. Op zijn 18de schreef hij zich in aan het conservatorium, maar twee jaar later werden zijn studies afgebroken wanneer de nazi’s de jonge joodse componist en zijn familie naar een concentratiekamp deporteerden. Op zijn moeder en hemzelf na werd zijn ganse familie er vermoord.

Na de oorlog zette hij zijn studies verder en deed hij onderzoek naar de Roemeense volksliederen. Hoewel hij benoemd werd tot docent muziektheorie aan het conservatorium, ondervond hij ook heel wat tegenwerking van het communistische regime van Roemenië. In december 1956, twee maanden nadat het Sovjet-leger de Hongaarse opstand de kop had ingedrukt, vluchtte hij naar Oostenrijk.

Eindelijk bevrijd van alle restricties en regels die hem in het na-oorlogse Roemenië werden opgelegd, sloeg Ligeti aan het experimenteren met nieuwe muziekvormen. Daarbij schuwde hij het gebruik van de nieuwe elektronische muziek evenmin als het gebruik van de stijlkenmerken die typisch zijn in de oudere klassieke muziek. 

Hoewel zijn werk vaak als avant-gardistisch omschreven wordt, kan Ligeti moeilijk op één specifieke stijl kan vastgepind worden. Kenmerkend is wel dat hij er in slaagt om een vaak bevreemdende, confronterende sfeer op te wekken.

György Ligeti
György Ligeti in 1984

(Bron: Wikipedia)

Deze componist bij Klassiek in de kapel