Sonate in f# mineur voor viool en basso continuo van Mathias Vanden Gheyn

Mathias Vanden Ghey
Posthuum beeld van Mathias Vanden Gheyn aan het Leuvense stadhuis.

Beiaardier, organist en componist Matthias Vanden Gheyn is vandaag wellicht één van de meest ‘gehoorde’ Belgische componisten. Dat komt uiteraard omdat zijn 11 preludia vrijwel de enige oorspronkelijke beiaardcomposities uit de 18de eeuw zijn die bewaard zijn gebleven. En omdat een beiaard nu eenmaal een publiek muziekinstrument is, is Vanden Gheyn één van de meest ‘gehoorde’, daarom niet actief-beluisterde Belgische componisten.
Maar Vanden Gheyn schreef nog andere muziek: 6 klaviersuites, 6 divertimenti en 6 sonates voor clavecimbel. En daarnaast ook 12 sonates voor viool en basso continuo. Vanden Gheyn componeerde deze 12 sonates, waaronder de Sonate in f# mineur,  als didactisch materiaal voor de ontwikkeling van de basso continuopraktijk. Ze maken als XII petites sonates pour l’orgue ou le clavecin et le violon deel uit van de publicatie Fondements De La Basse Continuë. Avec les Explications en français et en flamand. Deux leçons et douze petites Sonates, fort utiles aux disciples pour apprendre à accompagner La Basse Continuë, Composés Par Matthias Vanden Gheyn, Organiste de L’Eglise Collegiale de S͘ Pierre a Louvain’.

Deze werken werden in Leuven gepubliceerd bij Michaël Wyberechts, ten laatste in 1764, het overlijdensjaar van de uitgever. De Sonate in f# mineur voor viool en basso continuo wordt door klavecinist Wouter Dekoninck en violiste Madoka Nakamaru gespeeld tijdens het openingsconcert van het 3de concertseizoen van Klassiek in de Kapel in Tienen, op vrijdag 24 september 2021 in de Sint-Germanuskerk, waar Vanden Gheyn 300 jaar geleden werd gedoopt. Naast Vanden Gheyn zullen ook werken van Georg Friedrich Händel en Georg Philipp Telemann uitgevoerd worden.