Wie zijn wij?

Klassiek in de Kapel ontstond in 2019 als een popup in de Kapel van het Oude College te Tienen met als doel het cultuur-aanbod in Tienen en omstreken te verrijken met klassieke muziek. 

Het succes van de Mozartweek, die in oktober 2018 de 255ste verjaardag van de Mozarts in Tienen herdacht, had immers aangetoond dat er in Tienen en omstreken ruimte was voor meer klassieke muziek. Met het vrij komen van de Kapel van het Oude College, kwam concept van Klassiek in de Kapel tot stand.

Vanaf het eerste concert was deze popup een zodanig succes dat het moeilijk anders kon dan dat dit initiatief verder zou gezet worden en dit zelfs ondanks de Covid-19 crisis die in 2020/21 toesloeg!

Begin 2020 beslisten de oprichters, Bart Debbaut en Jacques Kinnaer, om deze popup tot een vzw uit te laten groeien en trad dit nieuwe initiatief toe tot het Netwerk Cultuur Tienen.

De Kapel van het Oude College
De Kapel van het Oude College - Waar het allemaal begon
Debbaut en Kinnaer
Bart Debbaut en Jacques Kinnaer (foto: Steven Massart)

Bart Debbaut studeerde Marketing, was directeur van Belfius in Tienen en besloot in 2011 om het geweer van schouder te wisselen wanneer hij zaakvoerder werd van de De Gouden Schaar.

Hij speelt piano sinds zijn 8ste. Daarnaast is hij ook de auteur van verschillende thrillers en romans. In 2018, toen hij vernam dat de Mozarts een nacht in De Tinnen Schotel op de Grote Markt in Tienen hadden doorgebracht, nam hij het voortouw in de organisatie van de Mozartweek.

Een jaar later, op 24 februari 2019, speelde hij – na een jaar intens oefenen – zelf het 17ste pianoconcerto van Mozart in de Heilig Hartkerk van Tienen

Wanneer Jacques Kinnaer hem rond die periode contacteerde om samen meer rond klassieke muziek in Tienen te doen, werd Klassiek in de Kapel geboren.

Jacques Kinnaer is Egyptoloog van opleiding en publiceerde diverse artikels in wetenschappelijke en populair-wetenschappelijke tijdschriften over het Oude Egypte. Hij is sinds 1997 de maker van The Ancient Egypt Site.

Hij groeide op met een mix van klassiek muziek, rock ‘n roll, new wave en funk, waarbij klassieke muziek steeds meer zijn voorkeur kreeg. Ondanks de afwezigheid van een basis in de muziek besloot hij eind 2015 om cello te leren spelen.

Het succes van de Mozartweek in 2018 bracht hem aan het dromen over het organiseren van klassieke concerten in zijn stad. Toen zijn echtgenote, Conny Smeets, de Kapel van het Oude College kon huren, nam hij contact op met de drijvende kracht achter de Mozartweek, Bart Debbaut. Amper twee maanden later hielden ze samen Klassiek in de Kapel boven de doopfont. 

Conny Smeets
Conny Smeets (foto: Berten Steenwegen)

Conny Smeets, de echtgenote van Jacques Kinnaer, was in een vorig leven Office Manager en directie-assistente. Na haar yoga-leraren opleiding in India in 2006, startte ze haar eigen studio, PranaYoga, eerst in Tienen en daarna ook in Aarschot. Begin 2013 ruilde ze haar dagjob volledig in voor PranaYoga. 

Toen de Kapel van het Oude College beschikbaar kwam, aarzelde ze geen seconde en daarbij werd de eerste stap gezet in het ontstaan van Klassiek in de Kapel.

Hoewel ze geen deel uitmaakt van het bestuur van de vzw, komen haar nuchtere, pragmatische aanpak en haar ervaring als Office Manager goed van pas bij de administratieve ondersteuning van de organisatie.