Première concert: Utopia | Andreas Pevernage

In september 2020 namen de vijf leden van het vocale ensemble Utopia een nieuwe CD op rond de figuur van de Vlaamse polyfonist Andreas Pevernage. De opnames vonden plaats in de Sint-Pauluskerk van Antwerpen en wij hadden de eer en het genoegen om er als enige bij te mogen zijn. Op deze pagina vind je enkele exclusieve foto’s die we namen tijdens de opnames.

Utopia aan het werk
Utopia aan het werk

De naam van Andreas Pevernage (1542/3-1591) mag dan al niet zo luid klinken als die van zijn tijdgenoten Orlandus Lassus, Clemens non Papa of Giaches De Wert, toch mag het belang van deze polyfonist niet onderschat worden. Hij was kapelmeester van de kathedraal in Antwerpen en componeerde heel wat geestelijke en wereldlijke muziek. Van zijn hand zijn 235 composities bekend, waaronder missen, motetten, madrigalen en chansons. 

Utopia koos voor Pevernage omdat hij als componist zeer gewaardeerd werd in zijn tijd. De beroemde drukker Christoffel Plantijn drukte maar liefst 4 bundels met chansons van Pevernage!

Het ensemble heeft een portret gemaakt met madrigalen, motetten en chansons van de componist. Ook zingt Utopia enkele beeldmotetten van Pevernage. Beeldmotetten zijn bijzondere gravures waarop een kleine compositie verwerkt is in een bijbels tafereel. Er bestaan tien verschillende beeldmotetten, voor vijf ervan zorgde Pevernage voor de compositie. Deze beeldmotetten zijn trouwens topstukken op de Vlaamse erfgoedlijst en kunnen nog altijd bezichtigd worden in het Plantijn Moretus Museum in Antwerpen.

Utopia aan het werk

Het renaissance-ensemble zal deze gloednieuwe CD in première voorstellen tijdens een concert voor Klassiek in de Kapel vzw. Het concert heeft plaats in de prachtige Sint-Rochuskapel Mariadal in Hoegaarden op vrijdag 8 oktober 2021 om 20.15u

Bekijk hieronder nog een interessante introductie van deze CD door Lieven Termont, bariton en vast lid van ensemble Utopia.

Voor meer informatie over Andreas Pevernage en om te ontdekken hoe Pevernage voor liefst vijf van de tien beeldmotetten (momenteel topstukken van het Vlaamse erfgoed) de muziek leverde, kan u hier terecht.

Vergeet niet om u te abonneren op ons YouTube-kanaal (gratis) en blijf zo op de hoogte van mooie filmpjes en muziekfragmenten.