De Paradijshoeve in Hoegaarden

De Paradijshoeve in Hoegaarden

De Paradijshoeve in Hoegaarden, die dateert van vóór 1635, werd in 1700 overgedragen aan Servaes Sweerts. Na de plundering van 1707 en de grote brand in de Cuype van 1724 onderging het gebouw herstel (1727 boven de poort). De bijgebouwen werden in 1845 vernieuwd.

Gedurende de eeuwen speelde de hoeve een cruciale rol in de geschiedenis van Hoegaarden. In 1741 werd hier de Conferie der Vijf Notabele Geslachten van Hoegaarden opgericht, een vereniging van de vijf welvarendste families van de gemeente, die onderling de machtsverdeling regelden. Een aantal jaren geleden werd de Paradijshoeve van de sloophamer gered en werd zij gerestaureerd. 

De Paradijshoeve in Hoegaarden
De oude Paradijshoeve in Hoegaarden werd gerestaureerd en kan nu, onder meer, als concertruimte gebruikt worden.
 • Adres: Houtmarkt 4, Hoegaarden
 • Ingang: de grote poort aan de Houtmarkt opent op een binnenpleintje, waarlangs u toegang vindt tot de concertruimte
 • Dichtst bijzijnde parkings:
  • Vanaf de parkings op de Houtmarkt of het Gemeenteplein wandelt u zo de kerk binnen.
  • Aan de Begraafplaats van Hoegaarden zijn heel wat parkeerplaatsen. Op een 3-tal minuutjes wandelen bereikt u de Sint-Gorgoniuskerk.
  • Aan de Doelstraat zijn parkeerplaatsen voorzien. Na een korte wandeling komt u via de Arthur Putzeysstraat en het Gemeenteplein op de Houtmarkt.
  • De parkings aan de Tiensestraat liggen op een iets langere wandelafstand van de kerk. Vanaf de parking volgt u de Tiensestraat richting centrum. U gaat rechtdoor in de Tommestraat, en via de Pastorijstraat bereikt u dan de Sint-Gorgoniuskerk.
 • Toegankelijkheid: de kerk is goed toegankelijk. Graag echter vooraf een seintje indien u assistentie nodig heeft.

Hoegaarden bezoeken

Openbaar vervoer

Vanaf het station van Tienen, gelegen langs de spoorlijnen Genk/Gent en Liège/Mons, is Hoegaarden vooral op werkdagen zeer vlot bereikbaar met de combinatie trein en bus.

Van aan het station brengt een rit met De Lijn u op een minuut of 25 naar het centrum van de gemeente.

Met de wagen

Met de wagen bereikt u Hoegaarden via de E40 (afrit 25), richting Hoegaarden, waarna u de aanwijzingen naar één van de parkings in of rond het centrum kan volgen. 

Ook via de steenwegen komende van de omliggende steden kan u Hoegaarden gemakkelijk bereiken.

Parkeren in Hoegaarden

Er zijn verschillende openbare parkeerplaatsen in en rond het centrum van de gemeente. De meeste openbare parkings zijn niet betalend, maar u kan voor alle zekerheid best nakijken.

De meest recente informatie over Parkeren in Hoegaarden vindt u op deze kaart.