György Ligeti

György Ligeti (1923-2006)

De Hongaars-Oostenrijkse componist György Ligeti werd op 28 mei 1923 geboren in het Roemeense Tamaveni. Zijn eerste formele pianolessen kreeg hij pas op zijn dertiende, maar het jaar daarna, op zijn veertiende, publiceerde hij al zijn eerste eigen compositie. In dit eerste werk is de stijl van de Noorse componist Edvard Grieg nog duidelijk herkenbaar. 

Op zijn 18de schreef hij zich in aan het conservatorium, maar twee jaar later werden zijn studies abrupt afgebroken wanneer de nazi’s de jonge joodse componist samen met zijn familie naar een concentratiekamp deporteerden. Op zijn moeder en hemzelf na werd zijn ganse familie er vermoord.

Na de oorlog zette hij zijn studies verder, waarbij zijn onderzoek naar de Roemeense volksliederen en belangrijke rol speelden.

György Ligeti
György Ligeti

Hoewel hij benoemd werd tot docent muziektheorie aan het conservatorium, ondervond hij ook heel wat tegenwerking van het communistische regime dat na de Tweede Wereldoorlog in Roemenië aan de macht was gekomen. In december 1956, twee maanden nadat het Sovjet-leger de Hongaarse opstand de kop had ingedrukt, wist hij naar Oostenrijk te vluchten.

Eindelijk bevrijd van alle restricties en regels die hem in het na-oorlogse Roemenië werden opgelegd, sloeg Ligeti aan het experimenteren met nieuwe muziekvormen. Daarbij schuwde hij het gebruik van de nieuwe elektronische muziek evenmin als het gebruik van de stijlkenmerken die typisch zijn in de oudere klassieke muziek. 

Zijn werk wordt vaak als avant-gardistisch omschreven, maar toch kan Ligeti moeilijk op één specifieke stijl kan vastgepind worden. Kenmerkend is wel dat hij er in slaagt om een vaak bevreemdende sfeer op te wekken, waardoor filmmakers zoals Kubrick zijn composities graag gebruiken om de de juiste sfeer in hun films te verwerken.

Begin jaren 2000 begon de gezondheid van Ligeti er op achteruit te gaan. De laatste jaren van zijn leven was hij aan een rolstoel gekluisterd. Hij overleed op 83-jarige leeftijd in Wenen op 12 juni 2006. Zijn as werd bijgezet langs het graf van zijn broer op de centrale begraafplaats van Wenen.

(Bron: Wikipedia)