Joaquìn Rodrigo (1901-1999)

Joaquin Rodrigo was een Spaanse componist uit de 20ste eeuw die vooral bekend werd dankzij zijn Concierto d’Aranguez.

Geboren op 22 november 1901 in Sagunta (Valencia), onderging hij op driejarige leeftijd een aanval van difterie die resulteerde in blindheid. Desondanks weerhield dit hem er niet van om op zijn achtste levensjaar zijn muzikale reis te beginnen, met een focus op piano en viool. Op zestienjarige leeftijd zette hij zijn studie voort, waarbij harmonie en compositieleer centraal stonden.

Zijn toewijding aan muziek bracht hem naar Parijs, waar hij verder studeerde onder Paul Dukas aan de Ecole Normale de Musique, en zijn kennis van musicologie verdiepte. In 1923 bracht hij zijn eerste werk voor viool en piano uit, en hetzelfde jaar componeerde hij het orkestrale stuk Juglares, dat in 1924 zijn première beleefde in Valencia. In de daaropvolgende jaren ontwikkelde hij zich verder als componist, waarbij de (Spaanse) gitaar een steeds prominentere rol begon te spelen in zijn composities.

Joaquin Rodrigo, componist van het Concierto d'Aranjuez
Joaquin Rodrigo

Doorbraak en erkenning als componist

In 1947 werd Rodrigo professor in de muziekgeschiedenis aan faculteit Wijsbegeerte en Letteren van de Complutense universiteit van Madrid, waar de Turkse componiste Yüksel Koptagel één van zijn meest bekende studenten zou zijn.

Hoewel hij heel wat muziekstukken schreef, staan die bijna allemaal in de schaduw van zijn beroemdste werk, het Concierto d’Aranjuez dat hij in 1939 in Parijs componeerde voor de gitarist Regino Sainz de la Maza. Vooral het adagio behoort tot één van de meest herkenbare stukken uit de 20ste eeuwse Spaanse klassieke muziek!

Door het succes en de bijzondere aard van dit concerto, werd Rodrigo een veelgevraagd componist. Tal van musici vroegen hem om ook voor hen en hun instrument te schrijven. Tussen deze musici vinden we namen van verschillende beroemde solisten zoals fluitist James Galway en cellist Julian Lloyd Weber.

Rodrigo kreeg voor zijn oeuvre en vooral voor zijn bijdrage aan het uitdragen van de Spaanse muziek cultuur heel wat onderscheidingen. Zo werd hij in 1991 tot de adelstand verheven en werd hij de eerste Markies van de Tuinen van Aranjuez. Hij overleed op 6 juli 1999 op 97-jarige leeftijd en werd begraven op de begraafplaats van … Aranjuez.

Meer lezen ...

(Bron: Wikipedia)