CD-voorstelling Bach en Fasch

Lemmensinstituut, Lemmensberg 3, Leuven

26 juni 2022

Tijdens de CD-voorstelling Bach en Fasch stelde het Leuvense barokensemble Musica Gloria niet 1 maar 2 CD’s aan het publiek voor. Daarbij staat de CD Fasch’s Oboe – Music at the Zerbst Court groetendeels in het teken van Johann Friedrich Fasch, een Duitse componist die voornamelijk aan het hof van Zerbst gewerkt heeft. Ook werk van andere componisten wiens muziek aan het hof werd uitgevoerd is opgenomen op deze CD.

Met de tweede CD, The Bachs & The Flute gaat de aandacht naar Johann Sebastian Bach -de beroemdste telg uit deze muzikale familie- en naar 4 van zijn zonen, Wilhelm Friedemann, Carl Philip Emanuel, Johann Christoph Friedrich en Johann Christian.

CD-voorstelling Bach en Fasch door Musica Gloria
CD-voorstelling Bach en Fasch door Musica Gloria

De voorstelling zelf was veel meer dan een concert waarin enkele van de hoogtepunten uit beide CD’s werden gespeeld, maar begon met een voorstelling van de muziekinstrumenten door Nele Vertommen in de Kapel van het Lemmensinstituut; of met  luistertips en programmainleiding in een seminarielokaal door Beniamino Paganini.  Omdat de instrumentenvoorstelling voornamelijk bedoeld was voor het aanwezige jongere publiek, beslisten we om de luistertips bij te wonen. 

Op een 45 minuutjes tijd gidste Beniamino het publiek doorheen enkele fragmenten van de muziek die we daarna volledig te horen zouden krijgen. Daarbij lichtte hij wat van de geschiedenis van de betrokken componisten toe en wees hij ons op verschillende bijzonderheden in de partituren en toonde hij hoe zij elk hun eigen accenten legden in de muziek die ze schreven. We leerden ook hoe een Franse Ouverture opgebouwd was, wat een fuga is en we kregen uitleg over de stromingen in de 18de eeuwse kunst, waarin ook de verdere evolutie van de muziek een belangrijke rol heeft gespeeld.

Aan wie Beniamino wat kent, hoeven we wellicht niet te vertellen dat dit allemaal heel vakkundig gebeurde, maar tegelijkertijd slaagde hij er heel vlot in om een toch wel complexe materie zoals muziek, op een manier toe te lichten dat ook een leek op minder dan een uur heel wat heeft bijgeleerd. Tegelijkertijd werd onze nieuwsgierigheid naar de rest van muziek nog verder aangewakkerd.

Het concert zelf startte met de Orkestsuite II in b (BWV 1067) van Johann Sebastian Bach uit de CD The Bachs & The Flute. Daarna nam Fasch het woord met delen uit drie werken die hij voor de hobo schreef.

Vervolgens was het de beurt aan de twee jongere zonen van Bach en hier werd de evolutie naar de classicistische stijl -waar we vooral Mozart en Haydn van kennen- duidelijk. Overigens hadden we tijdens de voorafgaande uiteenzetting geleerd dat Johann Christian Bach en de jonge Mozart elkaar in Londen ontmoet hebben en dat deze ontmoeting een rol gespeeld heeft in de ontwikkeling van Mozart’s eigen stijl.

Officieel werd het concert gedeelte van de voorstelling afgesloten met nog twee werken van Fasch, waaronder de Fantasia in F.

Daarna werden we uitgenodigd op een receptie die, met de zegen van het weer dat ondanks de voorspellingen toch goed was, in de tuin van het Lemmensinstituut plaats vond. Daar konden we niet alleen een babbeltje slagen met de artiesten, maar ook genieten van de lekkerste fruitsappen en de heerlijkste gebakjes. Het was ook de gelegenheid om beide CD’s te kopen en vooral om ze te laten signeren.

Alles bij elkaar was dit een zeer boeiende, geslaagde en sympathieke voorstelling van 2 CD’s die niet mogen ontbreken in de collectie van liefhebbers van klassieke muziek.  

Wie na het lezen benieuwd is naar de CD’s, kan hiervoor op de website van Musica Gloria terecht.