• Home
 • Evenementen
 • Benefietconcert Pascha – Van Passie naar Pasen in Sint-Rochus

Benefietconcert Pascha – Van Passie naar Pasen in Sint-Rochus

Datum

16-03-24
Vervallen

Tijd

20:00 - 21:30

Locatie

Sint-Rochuskapel, Hoegaarden
Kloosterstraat 22, Hoegaarden
Website
https://www.klassiekindekapel.be/locaties/sint-rochuskapel-in-hoegaarden/

Benefietconcert Pascha – Van Passie naar Pasen in de Sint-Rochus Kapel

Een benefietconcert voor de Sint-Rochuskapel in Hoegaarden

Stap binnen in de weelderige wereld van de renaissancemuziek en laat je betoveren door de sublieme klanken van het Melpomene Antwerpen koor, onder de bezielende leiding van Jan Melaerts. Terwijl de majestueuze tonen van gerenommeerde componisten uit de gouden eeuw weerklinken, wordt de Sint-Rochus Kapel doordrenkt met een diepe passie die de pracht van een vervlogen tijdperk doet herleven, een tijdperk dat echter nog lang niet vergeten is.

Van complexe polyfonie tot ontroerende koorarrangementen, de muziek vervoert je naar een wereld doordrenkt van de schoonheid van lang vervlogen dagen. De avond belooft niet alleen een unieke ervaring te zijn waarin je jezelf verliest in de betoverende klanken van de renaissancemuziek, maar biedt ook de gelegenheid om actief bij te dragen aan het behoud van de historische pracht van de Sint-Rochuskapel.

Jouw aanwezigheid en steun tijdens deze muzikale soirée dragen direct bij aan de inspanningen om dit architecturale juweeltje door te geven aan toekomstige generaties. Zo wordt de voortdurende rol ervan als een socio-cultureel toevluchtsoord in Hoegaarden gewaarborgd. Een kans om de geschiedenis levend te houden en de kapel te laten bloeien als een tijdloos monument.

Programma

 • Ecce quomodo moritur (Tomás Luis de Victoria, 1548 – 1611)
 • Voce mea ad Dominum clamavi (Philippus de Monte, 1521 – 1603)
 • Pater peccavi (Dominique Phinot, ±1510 – 1556)
 • O mors inevitabilis (Hieronymus Vinders, 1500 – 1560)
 • Ne reminiscaris Domine (Pieter Maessens, 1505 – 1560)
 • Ne irascaris é Civitas sancti tui (William Byrd, ±1543 – 1623)

 

(pauze +/- 15 minuten)

 • Clamavi de tribulatione mea (Philippus de Monte, 1521 – 1603)
 • Sitivit anima mea (Manuel Cardoso, 1556 – 1650)
 • Iam non dicam vos servos (Dominique Phinot, ±1510 – 1556)
 • O virgo generosa (Andries Pevernage, ±1542 – 1591)
 • In paradisum (Juan de Esquivel Barahona, ±1560 – 1626)
 • O sacrum convivium (Dominique Phinot, ±1510 – 1556)

 

De opbrengst van de ticketverkoop komt volledig ten goede aan de Vrienden van Sint-Rochus vzw. Uitzonderlijk zijn de tickets voor dit benefietconcert uniform geprijsd, ongeacht het aantal personen in uw groep. Er is ook geen Early Bird-prijs, maar de waarde van uw bijdrage strekt zich uit tot ver voorbij de grenzen van de kapel, reikend naar het behoud van cultureel erfgoed en het koesteren van kunst voor de komende generaties.

Artiesten / Ensemble

 • Melpomene Antwerpen
  Melpomene Antwerpen
  Koor

  In 1986 zag Melpomene Antwerpen het levenslicht en onder de bezielende leiding van dirigent Jan Melaerts, die sinds 1988 aan het roer staat, groeide het uit tot een hoog aangeschreven koor. Zowel het repertoire als de kwaliteit van het koor blijven gestaag evolueren, waarbij de focus in de loop der jaren volledig is verschoven naar a-capella-muziek uit de Renaissance en Vroegbarok. Het koor heeft zijn muzikale vleugels uitgespreid met talloze concerten, zowel binnen België in verschillende steden als daarbuiten, met memorabele optredens in steden als Venetië, Rome en Barcelona.

 • Jan Melaerts
  Jan Melaerts
  Dirigent

  Jan Melaerts (°1961) ontwikkelt zijn muzikale vaardigheden aan de Jeugdmuziekschool “Ward De Beer” in Antwerpen, waar hij later leraar en directeur wordt. Hij studeert blokfluit, oude muziek, en koor aan het “Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium” in Antwerpen en volgt koordirectie bij Wolfgang Gönnenwein. Met ruime koorervaring bij verschillende ensembles, waaronder “Audite Nova” en “Currende,” richtte hij in 1980 het “Antwerps Madrigaalkoor” op en dirigeerde het tot 1987. Sinds 1988 leidt hij vol overgave het koor Melpomene. Als docent was hij 35 jaar verbonden aan de Antwerpse “Hiberniaschool” en dirigeerde hij diverse koren, waaronder “VoKem” in Schilde. Jan Melaerts heeft ook freelance gezongen bij oude muziek-ensembles en koren in binnen- en buitenland.