Een intiem festival in een schitterende omgeving

Eén van de vele interessante “neveneffecten” van her en der in het land concerten bij te wonen, is dat je plekjes ontdekt waar je nog nooit eerder geweest bent en die meer dan de moeite van het bezoeken waard zijn. Neem nu de Plantentuin van Meise. Een mooie locatie, zonder twijfel, maar als het niet voor Kasteaux, een intiem festival dat  van 2 tot 4 september in deze schitterende omgeving plaats vond, is de kans klein dat we het zouden bezocht hebben.

De Plantentuin is een zeer ruim park rondom een kasteel dat ooit nog gedurende een halve eeuw bewoond werd door keizerin Charlotte. Het kasteel zelf is veel ouder en gaat terug tot de middeleeuwen, maar werd in de loop van de eeuwen regelmatig ook aangepast. Al bij al vormen het park en het kasteel dus een schitterende omgeving voor een festival van (klassieke) muziek.

Voor het concert dat ik zelf wilde bijwonen, was ik -zoals gebruikelijk- wat aan de vroege kant, wat me meteen de gelegenheid gaf om de directe omgeving van het kasteeltje wat van naderbij te exploreren en enkele foto’s te maken.

Kasteaux Festival is een intiem festival in een schitterende omgeving
Een zicht op het oudere deel van het kasteel.

Trio's van Ysaÿe en Mozart

De repetities van het tweede deel van het concert waren nog volop bezig, maar bezoekers konden al gerust binnen wandelen en plaats nemen, of ze konden aan de tafeltjes buiten nog effe een babbel slagen. Al meteen was de gezellige, verwelkomende sfeer die rond het festival hangt duidelijk.

Het concert bestond uit twee delen, elk kort ingeleid door de organisator en altviolist Marc Sabbah. Tijdens het eerste deel brachten Lisa Jacobs (viool), Yuri Zhislin (viool) en Marc Sabbah (altviool) een stuk dat Ysaÿe, zo vertelde Marc voor de start, speciaal geschreven had voor koningin Elisabeth. Meteen realiseerde ik me dat ik er eens dringend werk moet van maken om een korte biografie over deze belangrijke Belgische violist en componist aan de website toe te voegen. 

Het tweede, langere deel, was gewijd aan het Divertimento  voor een strijktrio van Mozart, na een korte “wissel van de wacht” uitgevoerd door Yuri Zhislin, Marc Sabbah en David Cohen (cello). Gedurende een minuut of veertig kon het publiek genieten van de luchtige klanken die vlot van de instrumenten gleden en het leek wel alsof de geest van Mozart zelf mee op het podium stond, een getuige voor zowel de kundigheid als het enthousiasme van het trio.

Luthier Thomas Meuwissen
Luthier Thomas Meuwissen wijdt ons in in enkele geheimen van de vioolbouw.

Na het concert volgde een korte pauze, en konden we buiten aan de tafeltjes een drankje en een hapje kopen. Het was ook de moment om even kort een babbeltje te slaan met de organisator Marc en kennis te maken met Lisa Jacobs, nadat we al enkele jaren via de sociale media geconnecteerd waren. Wie weet wat hier misschien ooit eens uit voortvloeit?

Iemand die ik tijdens de pauze ook ontmoette is Thomas Meuwissen. Thomas en ik waren gedurende een aantal jaren nog klasgenoten. Wisten we toen veel dat onze paden, met wat hulp van de sociale media, elkaar ooit zouden kruisen dankzij een gedeelde passie? Thomas is immers luthier, en niet zomaar de eerste de beste! Zijn atelier bevindt zich in de Bortiergalerij, onderaan de Kunstberg, waar hij zijn instrumenten vakkundig bouwt voor tal van professionele violisten, altviolisten en cellisten!

Hoe hij dat doet, daarover sprak hij in een presentatie na de pauze van het Kasteaux Festival. Hij vertelde ons dat een muziekinstrument op zich al een kunstwerk is, door de vorm en het uitzicht, maar ook door de manier waarop het gemaakt wordt. Voor hem is dat op pure ambachtelijke manier, waardoor elk instrument dat zijn atelier verlaat een uniek stuk is. Geen wonder dat een vakkundig gebouwde viool zoveel beter klinkt dan één die in één of andere fabriek in China door een machine werd in elkaar gestoken.

Hoewel Thomas nog uren had kunnen vertellen en demonstreren, en ik nog uren had kunnen luisteren, was de tijd helaas beperkt. Natuurlijk kan je een onderwerp waar iemand zijn ganse volwassen leven aan heeft gewijd, niet op 45 minuten samenvatten, maar de uiteenzetting gaf toch al wel een beeld van wat er allemaal aan te pas komt om een muziekinstrument te bouwen. Iets om even bij stil te staan bij het volgende concert.

De combinatie van prachtige muziek, een boeiende uiteenzetting, de schitterende omgeving, de drankjes en de hapjes maken van het Kasteaux Festival een gezellig en interessant geheel, dat meer dan de moeite waard is om bij te wonen. Wij kijken alvast uit naar de volgende editie.