Hemelse polyfonie in de Sint-Rochuskapel

Hemelse polyfonie, dat bracht het Melpomene koor onder leiding van dirigent Jan Melaerts op 16 maart in de Sint-Rochuskapel in Hoegaarden. 

Een zeer geslaagd benefietconcert

Op de avond van 16 maart 2024 werden de eeuwenoude muren van de Sint-Rochuskapel in een betoverende ambiance gehuld, terwijl het koor Melpomene onder leiding van dirigent Jan Melaerts het publiek betoverde met een uitvoering van meesterwerken uit de late renaissance. Het concert, Pascha – Van Passie naar Pasen stond in het teken van de paasperiode en was niet alleen een ode aan de rijke muzikale tradities van vervlogen tijden, maar had ook tot doel om fondsen te werven voor het onderhoud en behoud van deze prachtige kapel. Om het maximale uit de opbrengst van het benefietconcert te halen, bood Melpomene het concert gratis aan, waarbij wij als organisatie zorgden voor de praktische kosten, zoals transport, catering en reclame.

Dat het concert uiteindelijk meer dan 2.000 euro opbracht getuigt van de vrijgevigheid van het publiek en de waardering die de inwoners van Hoegaarden hebben voor de Sint-Rochuskapel en het klooster Mariadal. 

Hemelse polyfonie weerklonk in de Sint-Rochuskapel
Hemelse polyfonie weerklonk in de Sint-Rochuskapel

Polyfonie in het teken van Pasen

Het programma van de avond was een schatkist vol juwelen van polyfone zang, gecomponeerd door meesters van de late renaissance. Van De Monte tot Victoria, elk stuk werd met de uiterste precisie en gevoeligheid uitgevoerd door het koor Melpomene. De harmonieën die door de kapel zweefden, vormden een etherische ervaring die de luisteraars meevoerde naar een andere tijd, een andere wereld.

Onder leiding van Jan Melaerts toonde het koor een indrukwekkende beheersing van zowel de technische als emotionele aspecten van de muziek. De subtiele nuances in dynamiek en expressie voegden diepte toe aan de uitvoeringen en brachten de complexe structuren van de composities tot leven. Melaerts wist het koor te leiden met een combinatie van vastberadenheid en gratie, waardoor elke noot met zorg en toewijding werd gezongen.

Het Melpomene koor bracht hemelse polyfonie in de Sint-Rochuskapel
Het Melpomene koor bracht olv. dirigent Jan Melaerts hemelse polyfonie in de Sint-Rochuskapel

Het publiek, gevuld met liefhebbers van klassieke muziek en kunstliefhebbers, werd meegesleept door de prachtige klanken die door de kapel gingen. Na afloop van het concert waren de reacties lovend, met velen die de muziek beschreven als “hemels”. Het was duidelijk dat het concert niet alleen een muzikale ervaring was, maar ook een spirituele reis die de ziel beroerde en de geest verhief.

Als benefietconcert was Pascha – Van Passie naar Pasen een groot succes, niet alleen vanwege de opbrengst, maar ook vanwege de verbinding die het tot stand bracht tussen de gemeenschap en haar culturele erfgoed. 

In zijn geheel was het concert een triomf van kunst, liefdadigheid en gemeenschap. Het herinnerde ons eraan dat muziek niet alleen een bron van vermaak is, maar ook een krachtig middel om hoop, vreugde en solidariteit te verspreiden. 

Na het concert konden de mensen nog met elkaar napraten, met een “druppeltje” Van Virginal, de kruidenlikeur die verbonden is aan de eeuwenlange geschiedenis van het klooster Mariadal. In de gangen van het klooster maakten we ook kennis met de schilderijen van Regina Riavez uit Ezemaal en Stephanie Coenen uit Hoegaarden, en met de kunstenaressen zelf. En zo waren de Sint-Rochuskapel en het klooster het kader van een avond vol kunst, cultuur en connectie. We kijken dan ook hoopvol naar de toekomst van dit bijzondere erfgoed.