De Chandos Anthems (HWV 246-256)

De Chandos Anthems zijn een verzameling van 11 anthems die Georg Friedrich Händel in 1717/1718 componeerde tijdens zijn verblijf in Cannons in Middlesex. Hij was er sinds 1717 resident muzikant in dienst van de graaf van Carnarvon, die in 1719 de eerste hertog van Chandos werd. De reeks dankt haar naam dan ook aan de connectie met de hertog van Chandos, maar wordt in sommige uitgaven ook de Cannons Anthems genoemd.

Chandos Anthems: (HWV 246-256)

Genre: Sacraal

Componist: Georg Friedrich Händel

Compositiejaren: 1717-1718

Omtrent de anthems

Een anthem was, in de tijd van Händel, een vaak kort sacraal muziekstuk voor koor, al dan niet met instrumentale begeleiding. Ze waren bedoeld voor de uitvoering tijdens een misviering en hun tekst was vaak gebaseerd op een psalm of een hymne, die in het Anglicaanse Engeland in het Engels vertaald werd.

In opdracht van de latere hertog van Chandos, componeerde Händel dus muziek voor 11 in het Engels vertaalde psalmen. Daarbij veronderstellen muziekhistorici dat de componist de psalmen zélf selecteerde, en dat hij ze per 2 op muziek zette. Het is niet meteen duidelijk of hij ze ook in de volgorde componeerde waarin ze later genummerd werden. Ook is niet duidelijk of er nog een twaalfde anthem tot de reeks behoorde, al was het maar omdat het niet zeker is dat dit stuk van de hand van Händel is.

De Chandos Anthems in het kort

De meeste anthems bestaan uit 7 of 8 vrij korte stukjes, sommige uit meer, afhankelijk van welke psalmen er in de muziek gebruikt werden. Elk anthem wordt ingeleid door een instrumentaal stuk, dat gevolgd wordt door een afwisseling van solo zang en koor, en instrumentale begeleiding. 

In sommige stukken herbruikte Händel delen uit ouder werk dat hij heeft geschreven, zoals het Utrecht Te Deum. Later zou hij ook delen van de anthems nr. 4 en 5 herbruiken voor zijn Hobo Concerto nr. 2.

De bezetting waarvoor Händel de anthems schreef was vrij klein. Voor de zang voorzag hij een sopraan, een tenor en een bas, met twee violen, een hobo en een basso continuo voor de instrumenten. Dit kwam omdat de uitvoering van het werk voorzien was in een kleine kapel en de componist dus rekening moest houden met de beperkte ruimte.

Hierdoor krijgen de Chandos Anthems een zeer intieme sfeer die perfect past bij de gekozen psalmen. 

Met deze anthems leverde de lutheraanse Händel een belangrijke bijdrage aan de anglicaanse liturgie. Daarbij maakte hij gretig gebruik van de ervaring die hij had opgedaan als opera componist én als componist van religieuze werken, en pikte hij heel vlot in op de koor traditie waar Engeland als enkele eeuwen vermaard voor was. Het is precies deze veelzijdigheid, die reeds in de Chandos Anthems duidelijk is, die van Händel een bijzondere componist maakt.

Meer lezen ...

(Bron: Wikipedia)