Een bijzonder concert

Ik geef het toe: één van de vele leuke dingen aan het zelf organiseren klassieke concerten, is dat je af en toe ook je eigen voorkeuren, je favorieten wat extra in de verf kan zetten. Wie mij wat kent, weet dat ik al heel lang een boontje heb voor de muziek van Georg Friedrich Händel. Van waar die voorliefde voor precies deze componist, dat heeft iets te maken met Parijs maar daarover vertel misschien ooit nog wel eens in een ander blog artikel.

De schoonheid van de Chandos Anthems

De Chandos Anthems, dus. Wat is daar nu zo bijzonder aan? Behalve dat het zeer mooie muziek is, behoren de Chandos Anthems tot de eerste werken die Händel in het Engels schreef. Hij componeerde ze in 1717/1718 tijdens zijn verblijf op het landgoed van Lord Henry James Bridges, de latere hertog van Chandos -en het is daar aan dat ze hun huidige naam te danken hebben.

Waar Händel tijdens zijn reizen doorheen Italië heel wat muziek had geschreven voor de katholieke kerk, deed hij met de Chandos Anthems hetzelfde voor de anglicaanse kerk. Het zegt misschien wat wat over het karakter van de componist, dat hij, officieel een lutheraan, zich blijkbaar niet al te veel bekommerde over de verschillende religieuze strekkingen, zo lang hij maar muziek kon maken. Zelfs niet wanneer deze elkaar vijandig gezinde strekkingen elkaar gedurende enkele eeuwen hadden vervolgd en Europa met oorlogen uit elkaar hadden gescheurd. Muziek als verbindende factor. Misschien is het dat wel, dat in de religieuze muziek van Händel weerklinkt. 

Toch genieten deze Chandos Anthems niet dezelfde populariteit als, bijvoorbeeld, de Messiah of Solomon van dezelfde componist. En dat is jammer, want als geen ander toont Händel er zich als een bijzonder veelzijdige componist, die de dramatiek van de opera handig kan verweven met de ingetogenheid en de verheerlijking van de religieuze muziek. 

Musica Gloria brengt een bijzonder concert met muziek van Georg Friedrich Händel
Georg Friedrich Händel in 1736

Een concert op maat

Zelf hoorde ik Chandos Anthem nr. 6 voor het eerst ergens in de eerste helft van de jaren ’90 tijdens een concert in Halle met muziek van enkele barok componisten. En ik vond dit stuk zodanig prachtig dat ik niet alleen op mijn weg terug naar huis, eerst in Brussel halt hield om er een CD-box met alle Chandos Anthems te kopen, maar dat ik ook, zovele jaren later, aan de drijvende krachten van Musica GloriaBeniamino Paganini en Nele Vertommen vroeg of zij een concert omtrent de Chandos Anthems wilden uitwerken. We kozen voor twee anthems, de nummers 10 en 6, met een instrumentaal interludium dat de brug zou vormen tussen het uitgelaten The Lord is my light en het ingetogen As pants the hart . Het concert wordt zo een mooi aaneensluitend geheel dat op 6 augustus 2023 gebracht wordt in het schitterende barokke/rococo kader van de Sint-Gorgoniuskerk in Hoegaarden.

Wij kijken er alvast naar vooruit!