Klassieke muziek met humor

Dat klassieke muziek tegelijkertijd ernstig en toch met humor kan gebracht worden, toonde het sympathieke Duo Fortecello aan tijdens het 29ste Servaisconcert in Halle. Het concert, in een schitterende organisatie van de Servais vzw, vond voor de gelegenheid plaats in de Raadszaal van het nieuwe stadhuis van Halle. Een prachtige locatie, met comfortabele zitplaatsen van waar het ‘podium’ zeer goed zichtbaar is. 

Geen gewoon concert

Al vanaf hun eerste verschijning op het podium was het duidelijk dat de Poolse celliste Anna Mikulska en de Frans-Spaanse pianist Philippe Argenty -samen het Duo Fortecello- geen gewoon concert zouden brengen. Want hoe vaak zegt een pianist “bravo” wanneer de andere partner van het duo zijn of haar instrument gestemd heeft? En meteen was de toonaard van het concert gezet. Philippe en Anna wisselden elkaar tussen de muziekstukken af met een korte uitleg over het volgende stuk dat ze zouden spelen. Dit deden ze met heel wat gevoel voor humor, waardoor de geschiedenis, die veel te vaak als droge materie wordt gebracht, tot leven bracht.

En de muziek. Die brachten ze ook tot leven met een schitterende wisselwerking tussen cello en piano. Ze brachten werken van Chopin en Verdi die door de Halse cellist en componist Servais waren bewerkt voor cello en piano, van Bohuslav Martinú, Gaspar Cassadó, Piazzolla en natuurlijk eigen werk van Servais zelf. Want het was uiteindelijk aan Servais dat deze avond gewijd was.

Duo Fortecello brengt klassieke muziek met humor

Het duo kreeg op het einde van het concert een welverdiend applaus. En het publiek verdiende daarbij niet één maar twee encores, beide werken van Cassadó. Vertellen we er nog bij dat de stukken van Cassadó maar zeer zelden worden uitgevoerd, en dan is het duidelijk dat dit geen gewoon concert was. 

Even napraten

Na afloop hebben we uiteraard twee CD’s gekocht van dit sympathieke Duo Fortecello. Bij het signeren was er meteen een klik met de muzikanten. Daarbij gaven ze aan dat het het heel fijn vinden om in België te spelen. En natuurlijk hebben we gegevens uitgewisseld. Wie weet wat er hierna nog uit de bus komt.

Wordt vervolgd? …