CD-Voorstelling 'Wachet auf'

Wanneer violiste Madoka Nakamaru haar eerste solo-cd Wachet auf voorstelt, en deze CD eigentijdse composities met een stevig barok tintje van Wouter Dekoninck bevat, dan is het vanzelfsprekend dat ook wij van de partij wilden zijn. De voorstelling op 18 november in het Servais huis in Halle moesten we overslaan -we hadden die dag namelijk zelf al wat op onze agenda staan-, maar gelukkig was er op zondag 26 november een tweede voorstelling voorzien, deze keer in de kapel van het Hollands College in Leuven. 

De voorstelling van een vijf-sterren CD

Wat kunnen we zelf nog toevoegen aan de zeer lovende recensie met bijhorende vijf sterren die de CD in De Standaard kreeg? Of aan de enthousiaste bespreking in Cultuurpakt

De invloed van Bach is vaak voelbaar in de muziekgeschiedenis, en het is altijd interessant om te zien hoe moderne componisten deze invloeden opnemen en transformeren in hun eigen unieke creaties. ‘Wachet auf’ slaat een mooie brug tussen het verleden en het heden, en Dekoninck slaagt er in om met zijn eigen creaties de geest van de oude grootmeesters op te roepen. Dat mag niet verwonderen, want Wouter verdiept zich al sinds zijn jeugdjaren in de muziek van Bach en andere barok componisten.

Toch betekent dit niet dat de jonge componist de oude meesters slaafs navolgt en kopieert. Integendeel zelfs! Hij bestudeert hun werken, gebruikt het kader dat ook zij gebruikten, maar maakt het zich eigen en doet er zijn eigen ding mee. Neem nu de suite Moon over a ruined castle, die tijdens het concert te horen was maar niet op de CD staat. Een suite was in de tijden van Bach een verzameling van verschillende stukken dansmuziek. Dekoninck neemt dat concept en voegt er een korte, modernere dans aan toe: de tango. Tango op viool en klavecimbel? De combinatie lijkt misschien onwaarschijnlijk, en toch werkt zij wonderwel!

CD-voorstelling 'Wachet Auf

De synergie tussen Wouter Dekoninck en Madoka Nakamaru voegt ongetwijfeld een extra dimensie toe aan de muzikale ervaring. En ook dat mag niet verwonderen. Met haar vakkundige handen laat ze de tonen vloeien uit haar barokke viool, waardoor je als luisteraar simpelweg meegesleept wordt door de betoverende muziek die ze voortbrengt. Ze speelt met een ingetogenheid, een passie en een focus die je enkel terug kan vinden bij de beste musici, musici die met overgave en toewijding musiceren en net daardoor hun liefde voor de muziek weten te projecteren, of dat nu live is, of via een opname.

Het resultaat van deze synergie is een CD die de vijf sterren van De Standaard meer dan verdient. Zin in een muzikale ontdekkingsreis? Ontdek en koop de CD ‘Wachet auf’ van Madoka Nakamaru en Wouter Dekoninck op de website van Etcetera. Met het eindejaar in het verschiet, is het alvast een cadeau tip.