Bedřich Smetana (1824-1884)

Bedřich Smetana werd op 2 maart 1824 geboren, het derde kind van František Smetana met diens derde vrouw, Barbora Lynková. František was een brouwer die zich verrijkt had tijdens de Napoleontische oorlogen en daardoor zijn brouwerijen kon uitbreiden. In 1823 vestigde hij zich in Litomyšl, waar hij de hofbrouwer werd van graaf Waldstein.

František was ook een amateur-violist die in een lokaal ensemble speelde en wanneer hij het muzikaal talent van zijn zoon Bedřich opmerkte, startte hij prompt met diens muzieklessen. Al op zijn zesde was Bedřich klaar voor het publiek en speelde hij een enthousiast ontvangen arrangement voor piano van de ouverture van Auber’s opera De Stomme van Portici. De Smetana’s verhuisden kort daarna naar Jindřichův Hradec, in het zuiden van de Bohemen, waar Bedřich naar school werd gestuurd. Toch zette hij zijn muziekstudies niet stop en bekwaamde hij zich in viool en piano. Hij maakte ook kennis met het werk van Mozart en Beethoven wat hem aanzette om zelf ook muziek te componeren.

In 1839 ging Smetana, met goedkeuring van zijn vader, naar school in Praag maar uiteindelijk bracht hij bijna meer tijd door op concerten dan in klaslokalen. Het was na één van deze concerten, met de dan zeer geliefde Liszt op piano, dat hij “een Mozart in de compositie en een Liszt in het pianospel” wilde worden.

De aantrekkingskracht van de muziek

Hoewel hij zijn zoon zelf in de muziek had geïntroduceerd, vond František dat Bedřich beter niet in deze richting verder zou gaan. Hij stuurde zijn zoon van de ene school naar de andere, telkens wanneer bleek dat de jonge Smetana niet van zijn voornemen om componist en pianist te worden, kon weggehouden worden. Terwijl hij nog op school school zat in Plzeň was Bedřich erg in trek als concertpianist en kort nadat hij in 1843 aan deze school afgestudeerd was, trok de jonge Smetana, zonder enig concreet vooruitzicht, terug naar Praag om zich daar als muzikant verder waar te maken.

Na een introductie door de moeder van Kateřina Kolářová, een jeugdvriendin van de componist met wie hij later zou trouwen, bij Josef Proksch, het toenmalige hoofd van het Praagse Muziek Instituut, nam Proksch Smetana aan als student compositieleer. Enige jaren later zorgde Proschk op zijn beurt voor een introductie bij Berlioz en Liszt. Ook rond deze tijd begon Smetana zelf met lesgeven, meer bepaald aan het hof van graaf Thun, waar hij Robert en Clara Schumann zou ontmoeten. De ontmoeting verliep helaas niet zoals Smetana had gehoopt. Hij had de Schumanns immers zijn Sonata in g mineur getoond, maar ze vonden er iets te veel de stijl van Berlioz in terug en niet genoeg eigen stijl van Smetana, en waren dus niet meteen onder de indruk.

Na enkele jaren in dienst van de graaf, vertrok Smetana op een rondreis doorheen de Bohemen in de hoop om op die manier verder een naam te vestigen als concertpianist. Bij zijn vertrekt raadde hij overigens echtgenote Kateřina Kolářová aan als zijn opvolgster.

Bedřich Smetana
De Tsjechische componist Bedřich Smetana

Een groeiend Tsjechisch bewustzijn

Reeds tijdens zijn schooljaren was Smetana, door zijn vriendschap met de poëet en revolutionair Karel Havlíček, in aanraking gekomen met de roep voor de oprichting van natie-staten, die tijdens de 19de eeuw doorheen grote delen van Europa klonk. Bohemen en Moravië waren op dat ogenblik immers een onderdeel van het Habsburgse keizerrijk dat weinig belangstelling had voor de culturele eigenheid van de streek. 

In 1848 escaleerde de roep voor een einde aan de Habsburgse dictatuur in een opstand in Praag, waarbij ook Smetana mee op de barricades stond. De Oostenrijkse troepen drukten de opstand echter snel de kop in en arresteerden enkele leidende figuren, waar onder Smetana’s jeugdvriend Havlíček. Smetana zelf kon aan de arrestatieronde ontsnappen maar zette zich daarna nog meer in om het groeiende Tsjechische bewustzijn te steunen.

Tijdens zijn betrokkenheid met de opstand, was Smetana ook in contact gekomen met de schrijver Karel Sabina, die hem later de libretto’s voor zijn eerste twee opera’s zou bezorgen. 

Succes, tegenslag, geluk en verdriet

Kateřina Kolářová
Kateřina Kolářová, de jeugdvriendin op wie Smetana smoorverliefd werd en met wie hij in 1849 zou trouwen.

Eerder in 1848 had Smetana contact opgenomen met Liszt en hem gevraagd zijn nieuwe compositie voor piano “Zes karakteristieke stukken” bij een uitgever te promoten. Hij vroeg de Liszt ook om 400 gulden om zijn eigen muziek school te beginnen. Het geld stuurde Liszt niet, maar hij hielp Smetana wel om zijn werk gepubliceerd te krijgen, en dat was de start van een levenslange vriendschap tussen beide mannen. 

Ondanks zijn moeilijke financiële situatie, slaagde Smetana er in de loop van 1848 toch in om zijn muziek school op te richten.  Het jaar erna trouwde hij, na een lange romance, met zijn jeugdvriendin Kateřina Kolářová en verhuisde hij zijn muziekschool naar haar ouderlijk huis.

Tussen 1851 en 1855 kreeg het koppel 4 dochters, waarvan 3 op zeer jonge leeftijd overleden. De oudste dochter, Bedřiška toonde op haar vierde al een sterke aanleg voor muziek en haar overlijden lijkt Smetana sterk aangegrepen te hebben. Naar aanleiding van haar dood componeerde hij zijn Piano Trio in g mineur, een werk dat door Liszt brilliant werd genoemd, maar door het publiek niet werd gewaardeerd. In 1856, kort na de dood van hun vierde dochter, werd, net als bij hun tweede dochter die er enkele jaren eerder aan gestorven was, ook bij Kateřina tuberculose vastgesteld.

Ook op het vlak van zijn loopbaan ging het Smetana in deze periode niet altijd voor de wind. Waar hij met zijn muziek school succes oogstte, was dat beduidend minder het geval als concertpianist. Critici vergeleken zijn pianospel weliswaar met dat van Chopin, maar vonder anderzijds dat hij te zwak was om degelijk piano te spelen. 

Dit, samen met het hardere politieke klimaat en de toename van de Habsburgse dictatuur, deed Smetana in 1856 beslissen om zijn geluk in het Zweedse Gothenburg te beproeven. Wellicht nog onzeker over zijn toekomst daar, reisde hij in eerste instantie zonder zijn vrouw en dochter naar Zweden. Wanneer duidelijk was dat niet alleen de muziekschool die hij er oprichtte een groot succes was maar ook dat het Zweedse publiek, in tegenstelling tot het Praagse, hem ook als pianist zeer wist te waarderen, ging Smetana in de zomer van 1857 terug naar Praag om Kateřina, ondanks haar verzwakte gezondheid, en hun dochter mee naar Zweden te verhuizen. Door het koude Zweedse klimaat ging de gezondheid van Kateřina er echter steeds verder op achteruit, waardoor Smetana in 1859 besliste om naar Praag terug te keren. Kateřina zou haar stad niet meer terug zien en overleed op 19 april in Dresden.

De stap naar de opera

Smetana hertrouwde in 1860 met de 16 jaar jongere Barbora (Bettina) Ferdinandiová, een schoonzus van zijn jongere broer Karel. Het pasgetrouwde koppel ging voor een laatste keer terug naar Gothenburg, waarna Smetana zich opnieuw in Praag vestigde. Daar vond hij het politieke tij gekeerd in het voordeel van de Tsjechische zaak.

Tijdens één van zijn tussenstops tussen Gothenburg en Praag, in Weimar, waar hij Liszt bezocht, kreeg Smetana de smaak te pakken voor de (komische) opera. De bouw van een nieuw theater in Praag dat dienst kon doen als operagebouw, was voor hem dan ook de ideale gelegenheid om zich als opera-componist te ontplooien. Hiervoor maakte hij graag gebruik van libretti die in het Tsjechisch geschreven waren en bevestigde hij voor eens en voor altijd zijn status als Tsjechisch componist.

Toch haalde Smetana zich ook wat vijandschap op de hals, met name van  de directeur van de Praagse Zang School František Pivoda omdat Smetana beroep gedaan had op zangers uit het buitenland in plaats van zangers uit de school van Pivoda. De openlijke vijandschap tussen de twee mannen verdeelde de Praagse muzikale wereld in twee kampen, en resulteerde in de eis dat Smetana ontslagen zou worden. Dankzij de steun van ondermeer Antonin Dvořák werd Smetana terug aangeworven. 

Barbora Ferdinandiová
Barbora (Bettina) Ferdinandiová, Smetana's tweede vrouw, met wie hij in 1860 trouwde.

De dove componist

Het laatste decennium van Smetana’s leven wordt gekenmerkt door een opeenvolging van tegenslagen en enkele successen.  Ondanks de tussenkomst van Dvořák bleven heel wat mensen Smetana vijandig gezind en waar sommigen hem eerden als dirigent, vergruisden anderen zijn stijl.

Ook zijn relatie met zijn tweede echtgenote, Bettina, was tegen die tijd erg verbitterd geraakt, voornamelijk omwille van financiële redenen. Daarbij werd zelfs een echtscheiding overwogen, maar uiteindelijk bleef het koppel toch samen.

In de zomer van 1874 werd de componist zwaar ziek, volgens sommigen een gevolg van de onophoudelijke aanvallen op zijn persoon. Alle symptomen wijzen erop dat Smetana aan syfilis leed. Het gevolg hiervan was dat hij in oktober van datzelfde jaar volledig doof geworden was. Hij nam ontslag als dirigent, maar bleef wel componeren. Zijn beroemdste werk, het symfonisch gedicht “Mà Vlast” (“Mijn Vaderland”) componeerde hij terwijl hij volledig doof was. Hij bleef ook concerten bijwonen en kon zich op basis van de aanwijzigingen van de dirigenten en de bewegingen van de muzikant een beeld vormen van de muziek die gespeeld werd.

In 1879 begon de syfilis ook de mentale gezondheid van de componist aan te tasten. Hij begon tekenen van dementie te vertonen, werd steeds vergeetachtiger en dit alles maakte het steeds moeilijker voor Smetana om te componeren. Toch zette hij door zo lang hij kon, tot hij, geplaagd door hallucinaties en bang dat hij anderen wat zou aan kunnen doen, zich in een instelling liet opnemen, waar hij enkele maanden later, op 12 mei 1884 overleed.

Nalatenschap

In totaal schreef Smetana 9 opera’s, allemaal in het Tsjechisch, 18 orkestrale werken, 5 werken voor kamermuziek en 1 voor orgel, 90 stukken voor piano, en tal van chorale en vocale werken. Daarbij liet hij zich sterk inspireren door Tsjechische liederen en dansen, een voorbeeld dat ook door zijn vriend Dvořák gevolgd werd. Zijn zeer actieve inzet voor de zaak van het Tsjechische nationalisme en zijn droevig einde in een mentale instelling, hebben sterk bijgedragen aan zijn faam en populariteit, volgens sommige critici zelfs meer dan verdiend. Hoewel hij, ook de dag van vandaag nog, qua populariteit moet onder doen voor Dvořák, kan zijn rol in de vorming van een eigen Tsjechische muziek -en als uitbreiding daarvan een eigen cultuur- niet miskend worden.

(Bronnen: Smetana, De Klassieke Muziek Collectie nr. 27, De Agostini 1995 | Wikipedia)

Compagnie Trespugliese

Het gezelschap Trespugliese bestaat uit de Argentijnse tangodansers Sebastian Ovejero, oorspronkelijk afkomstig uit het noordwesten van Argentinië, en Marie Quilly, die opgroeide in Bretagne.
Na ongeveer tien jaar in Spanje te hebben gewoond, besloten Sebastian en Marie zich in Frankrijk te vestigen terwijl ze hun tournees voortzetten met verschillende muziekgroepen in Spanje en Frankrijk, maar ook in Portugal, Rusland, Israël en Argentinië.
Ze deelden onder meer het podium met gitarist Lakmal Peiris in Madrid of met Proyecto Tamgú tijdens het Granada International Tango Festival (Spanje). Ze hebben La Porteña Tango Trío meerdere malen begeleid op internationale tournees. Ze werkten samen met de alternatieve tangogroep Galeon Tango en met het Théâtre équestre de Bretagne.
Momenteel worden ze opgemerkt op de Franse podia als dansers van het klassieke muziekduo Fortecello en het tangotrio Fortecello Project.

Ze bieden ook verschillende dansshows aan die zijn aangepast aan alle soorten publiek, ruimtes en logistiek, en bieden regelmatig workshops en cursussen aan voor verschillende tangostructuren en festivals in Frankrijk en elders.

Carmela Delgado

Carmela Delgado werd in 1991 in Parijs geboren en studeerde aan het Conservatorium van Gennevilliers en in Argentinië. Ze treedt op in gerenommeerde concert- en operahuizen, waaronder Straatsburg, Mulhouse en Rennes, en speelt tangomuziek zoals “Maria de Buenos Aires” en “MisaTango”. Ze werkt samen met ensembles als L’Orchestre de Bretagne en L’Orchestre Lutetia.

Internationaal trad ze op in Praag met “Maria de Buenos Aires”. In Argentinië werkte ze met muzikanten als Ramiro Gallo en Rudi Flores. Carmela focust op tango en improviseert en speelt kamermuziek in diverse ensembles zoals Cuarteto Lunares en EOS.

Ze onderzoekt Argentijnse folklore en flamenco, werkt samen met haar vader Manuel Delgado, en tourde in 2018 door China met het Franse chanson-ensemble Canaille de Panam. Carmela doceert bandoneon aan het Conservatorium Edgard-Varèse en geeft masterclasses op festivals als Tango de Tarbes en het International Institute for World Music.

Philippe Argenty

Philippe Argenty gaat in 2000 naar de Muziekacademie en verhuist in 2003 naar Parijs om zich op muziek en piano te concentreren. In 2005 begint hij aan het Conservatori Superior de Música van Liceu in Barcelona, waar hij in 2011 afstudeert met een diploma in “Piano Performance” en de hoogste onderscheiding krijgt voor zijn uitvoering van Liszts 2e Pianoconcert.

In 2005 wint hij de 2e prijs op het Grand Concours International de Piano in Parijs. Sinds 2004 treedt hij op in verschillende landen, zowel solo als in kamermuziek. In 2011 gaat hij op tournee met het Barcelona-orkest “ConjuntXXI” en speelt het Liszt 2e Pianoconcert. Hij treedt op bij diverse festivals en speelt in formaties zoals Duo Fortecello en NonStop Tango Trio.

Sinds 2016 organiseert hij festivals en muziekseizoenen, waaronder “Les Clés du Classique” en “Saint Savin Piano & Master Classes Festival”. In 2017 treedt hij toe tot de raad van het Festival Pablo Casals in Prades en is sinds 2008 artistiek manager van Les Clés du Classique. In 2015 is hij jurylid bij de Festival Art Duo in Praag.

Met Anna Mikulska (Duo Fortecello) bracht hij albums uit: “Cello and Piano World Tour” (2015), “Soul of Nations” (2018), en “Chopin: Ange ou Démon?” (2022). Ze tourden door Europa, China en de VS. Met Duo Fortecello werkt hij aan het “Music for All” programma en coacht hij jonge artiesten.

Anna Mikulska

Anna Mikulska-Argenty begon haar muziekstudie op zesjarige leeftijd. In 2005 startte ze aan de Muziekacademie in Krakau en studeerde later aan de Ecole Normale de Musique in Parijs. Ze kreeg advies van bekende cellisten zoals Anner Bylsma en Arto Noras. In 2010 behaalde ze een Master’s degree en een Cello Aptitude Certificate.

Sinds 2005 speelt ze solo met verschillende orkesten, zoals het Symfonieorkest van de Muziekacademie van Krakau en het Young Philharmonic Orchestra. Ze speelde in het Cracow Royal Quartet en vormde in 2011 het Quator Volubilis. Ze trad ook op met Nigel Kennedy’s “Orchestra of Life” en tourde door Europa.

Sinds haar verhuizing naar Frankrijk werkt ze samen met het Limoges and Limousin Orchestra en het orkest van Soirées Lyriques in Sanxay. Ze specialiseerde zich in kamermuziek met formaties zoals Duo Fortecello en Trio Gatti. Haar albums met pianist Philippe Argenty omvatten “Cello and Piano World Tour” (2015), “Soul of Nations” (2018), en “Chopin: Ange ou Démon?” (2022). Ze gingen op tournee in Europa, China en de VS.

Sinds 2015 is ze co-directeur van festivals in Frankrijk en lid van de bestuursraad van het Pablo Casals Festival. Met Duo Fortecello werkt ze aan het “muziek voor iedereen” programma, dat klassieke muziek naar kleine dorpen, ziekenhuizen en scholen brengt. Daarnaast coacht ze jonge artiesten.

Pierre Vopat

Pierre Vopat werd geboren in Luik en studeerde aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel bij Shirly Laub en haar assistenten Frédéric d’Ursel en Kerstin Hoelen. Ook kreeg hij de kans om een ​​jaar te studeren bij de beroemde violist Lorenzo Gatto.
Sinds 2014 is hij lid van de Young Belgian Strings en kreeg hij de gelegenheid om meerdere jaren op rij bij het NJO te spelen. Hij speelde ook met het Wiener Jeugdorkest, het Oostenrijkse Jeugdorkest en het Aurora Symphony Orchestra in Stockholm.
Hij is de winnaar van verschillende wedstrijden in België zoals Belfius Classics, Horlait-Dapsens en Maurice Lefranc. Momenteel bouwt Pierre een muzikale carrière op in België, met name binnen verschillende symfonische orkesten, terwijl hij een zeer intense activiteit in de kamermuziek behoudt.

Jungbin Lim

Jungbin Lim werd geboren in Zuid-Korea. In 2009 studeerde ze met grote onderscheiding af aan de Ewha Women’s University in Seoul, waar ze een leerling was van Young Lim Ham en Sun-gyu Kim.
Ze bracht haar passie voor piano tijdens verschillende concerten met het Korean Catholic Symphony and Chamber Orchestra (2009-2013). Daarnaast begeleidde ze het Accel Youth Orchestra, het Goyang Chamber Orchestra en het Pilgrim Choir.
Sinds september 2016 woont Jungbin Lim in België, waar ze studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel, onder leiding van Boyan Vodenitcharov, waarna ze begeleiding en kamermuziek studeerde.
Momenteel combineert ze haar werk aan het Koninklijk Conservatorium Brussel als begeleider van de celloklas en haar passie voor kamermuziek in het Trio Memento.

Álvaro Quintero

Álvaro Quintero werd geboren in Colombia. Hij begon zijn muziekstudie aan het Tolima Conservatorium in zijn geboortestad en vervolgde zijn muzikale opleiding in Venezuela als deel van het beroemde El Sistema-project, waar hij de kans kreeg om in verschillende orkesten te spelen onder leiding van Gustavo Dudamel.
In 2012 begon hij zijn studies aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel in de klas van Didier Poskin. Vervolgens studeerde hij kamermuziek, wat hem ertoe aanzette om concerten te geven in België en Frankrijk.
Momenteel combineert hij muziekonderwijs als onderdeel van een sociaal-muzikaal project in Brussel met concerten met verschillende ensembles in België, waaronder het Trio Memento.

Marco Mantovani

Marco Mantovani werd in Mantova geboren en studeerde af er aan het conservatorium onder leiding van Antonio Pulleghini met de hoogste cijfers en onderscheidingen. Daarna studeerde hij drie jaar bij Andrea Lucchesini aan “Scuola di Musica di Fiesole”  in Firenze, waar hij cum laude afstudeerde. Hij behaalde zijn Master in ‘Piano Performance’ (2017) en zijn ‘Postgraduate’ diploma (2018), beide met de hoogste onderscheiding, aan het Koninklijk Conservatorium Brussel in de klas van Aleksandar Madzar. In 2017 ontving hij van het Conservatorium de prijs ‘Ingeborg Köberle’ als ‘meest veelbelovende student van het jaar’. Fundamenteel voor zijn artistieke ontwikkeling, zijn ook de adviezen geweest die hij kreeg van de beroemde Portugese pianiste Maria João Pires.

Zijn repertoire reikt van Bach tot Hedendaagse muziek. Zijn passie voor kamermuziek drijft hem ertoe om regelmatig met verschillende musici op te treden en hij is stichtend lid van het “Egmont Chamber Music” ensemble.

Marco Mantovani is assistent-professor piano aan het Koninklijk Conservatorium Brussel, pianoprofessor aan het Conservatoire de Pantin in Parijs en doctoraatsonderzoeker aan het Koninklijk Conservatorium Brussel en de Vrije Universiteit Brussel in het ‘Doctoraat in de Kunsten’.

Evan Buttar

Evan Buttar heeft een gevarieerde en internationale carrière als uitvoerend musicus op zowel de barokcello als de viola da gamba. Hij heeft opgetreden met groepen als het Orkest van de Achttiende Eeuw, Le Concert des Nations, Ensemble Zefiro, PRJCT Amsterdam en Wrocław Baroque Orchestra, en speelt regelmatig met verschillende ensembles, waaronder het Luthers Bach Ensemble, Musica Gloria, Das Neue Mannheimer Orchester en het Butter Quartet, een historisch geïnformeerd strijkkwartet waarvan hij een van de oprichters is. Zijn kamer- en orkestervaringen hebben hem op internationale podia gebracht op talloze festivals, waaronder het Utrecht Early Music Festival, het MA Festival Brugge, Mozartfest Würzburg, Festival Berlioz, Chopin and his Europe Festival, het Innsbruck Festival of Early Music, de Beethoven Academy in Wrocław en de String Quartet Biennale Amsterdam.

Evan begon op jonge leeftijd met muziek maken in Vancouver, Canada. Na het behalen van een bachelordiploma moderne cello aan de Universiteit van Ottawa in 2014, inspireerde zijn fascinatie voor historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijken hem om naar Nederland te verhuizen, waar hij momenteel woont. Daar behaalde hij in 2016 een masterdiploma barokcello bij Jaap ter Linden aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag en datzelfde jaar begon hij daar aan een tweede masterstudie op de viola da gamba bij Mieneke van der Velden en Philippe Pierlot, die hij in 2018 afrondde.

Evan bespeelt een barokcello van Jakob Weiss (ca. 1745) die hij genereus in bruikleen heeft gekregen uit de collectie van het Nederlands Muziekinstrumenten Fonds.

Pieter De Praetere

Pieter De Praetere is een Belgische contratenor. Als solist legt hij zich vooral toe op barokmuziek. Daarnaast is hij een veelgevraagde figuur in het muziektheater.

Pieter is geboren in een muzikale familie. Op zijn 10de gaat hij stemvorming volgen bij Pascal Devreese in Ronse. Op zijn 16de trekt hij naar countertenor Steve Dugardin in Antwerpen. Tijdens zijn studies Literatuurwetenschappen aan de Universiteit Gent volgt hij les bij Hilde Coppé. Kort daarna trekt hij naar het Koninklijk Conservatorium Brussel bij Lena Lootens.

Als solist heeft Pieter een stevig repertoire opgebouwd. Zo vertolkt hij solistenrollen in Messiah van Händel, Stabat Mater van Pergolesi, Gloria van Vivaldi en een aanzienlijk aandeel van cantates, motetten en oratoria van J.S. Bach. Hiermee staat hij op binnen- en buitenlandse podia. Pieter zingt o.a. met de orkesten Musica Gloria, Il Gardellino, B’Rock, BachPlus, Apotheosis … Met Beniamino Paganini en Nele Vertommen van ensemble Musica Gloria werkt hij al enkele jaren intens samen. Samen brachten ze al enkele succesvolle Europese tournees tot stand en ook dit seizoen staan zij samen op binnen – en buitenlandse podia en in de opnamestudio.
In 2024 debuteert Pieter in de opera: in de Reaktorhalle in München zingt hij een hoofdrol in de operacreatie ‘Invitation to a Beheading’ van regisseur Maria Chagina en componist Leon Zmelty. Met het festival Midsummer Mozartiade en Orchestre Royal de Wallonie zingt hij de rol van Farnace in Mozarts ‘Mitridate, Re di Ponte’ in Brussel, Mons en Namur.

Naast zijn werk als klassiek zanger is Pieter een veelgevraagd figuur in het Vlaamse theaterlandschap. Met Muziektheater Broder toert hij al jaren door België met poëtische familievoorstellingen met en over klassieke muziek (Franzerl, Babushka, Seaking…)

Beniamino Paganini

Beniamino Paganini (°1994) heeft al van jongs af aan een passie voor oude muziek. Op 16-jarige leeftijd startte hij aan beide Koninklijke Conservatoria van Brussel, later aan de conservatoria van Leuven en Den Haag. Hij ontving zijn masterdiploma’s voor Traverso (2016), Klavecimbel (2017), Maestro al Cembalo (2019) en een bachelordiploma Musicologie (2018), allen met grote onderscheiding. Hij studeerde traverso bij Barthold Kuijken, Frank Theuns en Jan De Winne, renaissance fluit bij Kate Clark en Patrick Beuckels, klavecimbel bij Frédérick Haas, Fabio Bonizzoni, Kris Verhelst en Maestro al Cembalo bij Patrick Ayrton en musicologie aan de KU Leuven waar hij eveneens het diploma Educatieve master Cultuurwetenschappen behaalde.

Daarnaast treedt hij ook op met claviorganum, orgel en blokfluit. Door de Belgische Muziekpers werd hij uitgeroepen tot Jonge Musicus van het jaar 2020 en Klara selecteerde hem in 2021 als één van de Twintigers. Hij behaalde meerdere eerste prijzen en ontving de ‘Sonderpreis der Jury’ op de Internationale Telemann Wedstrijd (2021).

Beniamino is oprichter en, samen met Nele Vertommen, algemene en artistieke leider van het barokensemble Musica Gloria. Met dit ensemble speelt hij een dertigtal concerten per jaar voor organisaties als AMUZ (BE), Bachfest Leipzig (DE), BOZAR (BE), Concertgebouw Brugge (BE), De Bijloke (BE), Klara (BE), Les Festivals de Wallonie (BE), MA Festival (BE), Musica Antica (NL) en Trigonale Festival (AT). Ook realiseerde hij met Musica Gloria reeds talrijke video-opnames en cd’s

Verder werkt hij samen met vele andere ensembles zoals Il Gardellino, Scherzi Musicali, B’Rock en La Petite Bande in concerten en opnames. 

Nele Vertommen

Nele Vertommen (°1999) werd reeds als 5-jarige geboeid door oude muziek. Hier werd haar al duidelijk dat ze deze muziek ook zelf wilde kunnen spelen.

Enkele jaren later startte ze met hobolessen bij Korneel Alsteens. Wanneer ze na 2 jaar spelen ontdekte dat de prachtige hobo-solo’s uit de Mattheüs-Passie eigenlijk voor de barokhobo geschreven werden, ontstond het idee om barokhoboïste te worden.

Op haar 14de begon ze met zelfstudie voor barokhobo, waarna ze zich op 15-jarige leeftijd studente kon noemen aan het Koninklijk Conservatorium Brussel, in de klas van Marcel Ponseele. Na een tussenjaar in Den Haag, ontving ze daar haar bachelordiploma met grote onderscheiding. Terug in België voltooide ze haar masterdiploma, eveneens met grote onderscheiding. Kort na haar afstuderen werd ze geselecteerd door Klara om deel uit te maken van hun reeks “De Twintigers”. Omdat ze ook een grote liefde heeft voor vroeger repertoire, werkt ze sinds enkele jaren ijverig aan haar vaardigheden op vroegere dubbelrietinstrumenten.

Samen met haar partner Beniamino Paganini leidt ze Musica Gloria. Dit ensemble treedt op voor organisaties zoals BOZAR (BE), Trigonale (AT), Bachfest Leipzig (DE), AMUZ (BE), Festivals de Wallonie (BE), SHFestival (CZ), Concertgebouw Brugge (BE), TAM Regensburg (DE) en 30CC (BE) en heeft al verschillende cd’s opgenomen. 

Behalve met Musica Gloria, speelt Nele regelmatig met ensembles als Il Gardellino (BE), A Nocte Temporis (BE), La Chapelle Harmonique (FR), Collegium Marianum (CZ), Gli Angeli Genève (CH), Le Poème Harmonique (FR), Utopia Orchestra (DE) en Concerto Köln (DE).